In Schotland vonden wetenschappers een potvis met 100 kilogram afval in zijn maag. “100 kilo is wel heel veel”, zegt bioloog Mardik Leopold. “Het komt best vaak voor dat je afval vindt in een potvissenmaag. Maar meestal gaat het om niet meer dan 10 kilogram.’” Ze vonden touw, vissersnetten, plastic bekers, tassen, buizen en nog veel meer.
“Het lichaam van een potvis is heel goed geïsoleerd”, zegt ecoloog Mariel. “Wanneer een potvis aanspoelt, kan de warmte in zijn lichaam hierdoor niet goed weg.” Wetenschappers moeten goed opletten wanneer ze het dier onderzoeken. Ze moeten de warme lucht voorzichtig vrijlaten, anders kan het dier ontploffen!
De maag van een potvis is een zak die zo groot is als een volwassen man. Bij deze potvis was die dus helemaal gevuld met afval! Zo had de potvis het gevoel dat zijn maag vol zat en kreeg hij geen honger meer.
Toch kunnen de meeste walvissen nog maanden blijven zwemmen met afval in hun maag. Dankzij hun dikke vetlaag hebben ze niet snel eten nodig. “Maar het touw in deze potvis ziet er wel nog goed uit. Dat zat er nog niet lang in”, zegt Mardik Leopold. De onderzoekers denken daarom dat het dier snel gestorven is door de grote brok afval.
De onderzoekers gaan de bal afval uit elkaar halen. Zo onderzoeken ze waar het afval vandaan komt en zoeken ze naar een oplossing om andere potvissen te helpen.
Cover: © Frédéric Bassemayousse/WWF